Nauwelijks waren mijn woorden koud of er ontspon zich een gevecht met een ander systeem, dat weliswaar iets minder epische proporties aannam.

De laatste tijd kreeg ik bij het aanmelden regelmatig meldingen dat er problemen waren met mijn Microsoft-account. Ik had de settings in Systeem al enkele keren gecontroleerd maar zag niet meteen wat het probleem kon zijn.  Ik ging ervan uit dat het met de laatste update te maken had, en nam aan dat het wel opgelost zou raken bij een nieuwe update.

Dat was tot ik gisteren probeerde een app voor muziek te gebruiken. Ik kreeg de melding: “Je moet jouw ouders toestemming vragen om deze app te gebruiken?” HE? Mijn ouders? Die heb ik niet meer. Wat nu?

Na wat rondsnuffelen op berichten op support sites van woedende gebruikers in een gelijkaardige situatie, bleek het uiteindelijk over de bij Microsoft geregistreerde geboortedatum te gaan. Na controle bleek ik vier jaar oud te zijn. Verjongen is altijd leuk maar het moet binnen de perken blijven.

Het was vreemd dat de datum verkeerd was, want volgens mij had ik me op het moment van het aanmaken van de account niet vergist. Dus zat er ofwel een bug in het systeem, ofwel bestaan er parallelle werelden en had ik me in een ervan toch vergist en was ik op een of andere manier in een andere dimensie beland (dat zou een hoop andere dingen verklaren). In beide gevallen bleef het resultaat hetzelfde want ik kon de datum niet aanpassen. Leek me logisch want je laat een vierjarige ongeletterde peuter geen aanpassingen aan computersystemen doen. Dus werd de Man des Huizes ingeschakeld om effe mijn ouders te spelen en wat experimenten uit te voeren. Op het systeem, niet op mij. Uiteindelijk kon ik zelfs niet meer aan mijn e-mails en er werd me gevraagd een e-mail aan mama of papa te sturen om te vragen of ik dat wel mocht doen (wezen zullen dus ook wel enorme problemen hebben). Het werd ondertussen angstaanjagend.

Het aanpassen van de datum moest je blijkbaar aanvragen via officiële weg. Daar waren twee opties voor: je credit card aan Satan offeren en 0,5 Euro/Dollar betalen (alsof de licentie nog niet duur genoeg was) of bewijzen van je identiteit aan Satan offeren (alsof ze die nog niet hebben) via Tinternet, vier weesgegroetjes bidden (of enkele rituelen van LaVey uitvoeren, daar ben ik nog niet uit) en geduld oefenen.

Spoel vierentwintig uur vooruit. Ik heb ondertussen een mailtje gekregen van MS met o.a. deze mededeling:”Belangrijk: Indien u dit bericht beantwoord, wiezig dan niet het onderwerp. Het bevat een code wat we gebruiken om uw verzoek te traceren en welk ons helpt om u de noodzakelijke support te verlenen.” (Satan is blijkbaar ook niet goed in spelling of grammatica). Ondertussen heb ik ook een e-mail gekregen dat de situatie zou opgelost moeten zijn.

Hoera, ik ben weer volwassen. Maar ik ben nog wantrouwiger tegenover de almachtigen in het Systeem geworden.