Detail of a painting in the Brussels Old Masters museum.

Yeet is het tienerwoord van het jaar; voor de rest is dat voor deze post niet van belang. Onze kat is weliswaar nog een halve puber maar de enige keer dat die yeet zegt is wanneer ik per ongeluk op zijn staart ga staan.

Ik ben momenteel bezig met a) correcties aan een paar schilderijen die ik begin dit jaar geschilderd heb b) verder werken aan Brexit c) het schilderen van Karels opgepofte wambuis.

Voor de rest ben ik aan het zwoegen om het schilderen van witte drapages wat meer onder de knie te krijgen. Ook op de academie (waar ik dit en volgend jaar min of meer vrij mijn onderwerp mag kiezen) ben ik vrijwillig aan een studie van een gedrapeerd wit kledingstuk begonnen maar het is lijden met veel bloed, zweet en tranen. Goed uitziende witte drapages vind ik een van moeilijkste dingen om te schilderen. Op YouTube zijn er massa’s instructiefilmpjes te vinden maar ze zijn voor het overgrote deel erg zwak. Uit boeken kun je het al helemaal niet leren. Kijken naar “live” voorbeelden en het gebruik van props en een goede belichting is nog het beste, maar zelfs dan… Er zijn maar weinig schilders echt heel goed in. Velazquez, bijvoorbeeld. Een van de meer geslaagde weergaves (de foto is jammer genoeg niet zo goed) vind ik ook de lendendoek van Christus op een schilderij in de Oude Meesters in Brussel. Ik weet helaas wel niet meer van wie het was.